Ερευνα έδειξε ότι η δυτικού τύπου διατροφή συνδέεται με μειωμένο αριθμό βακτηρίων, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό
ΛΟΝΔΙΝΟ Η «επέλαση» του πρόχειρου φαγητού και της δυτικού τύπου διατροφής, πλούσιας σε λιπαρά και ζάχαρη, στη ζωή μας ίσως κρύβεται πίσω από την «έκρηξη» των αλλεργιών που καταγράφεται σε πολλές χώρες. Αυτό μαρτυρεί μια νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences».
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί συνέκριναν τη διατροφή που ακολουθούσαν παιδιά τα οποία ζούσαν σε ένα χωριό της Μπουρκίνα Φάσο στη Δυτική Αφρική με εκείνη που ακολουθούσαν συνομήλικοί τους στη Φλωρεντία. Τα παιδιά της Μπουρκίνα Φάσο κατανάλωναν κυρίως δημητριακά, μαυρομάτικα φασόλια και λαχανικά, ενώ τα παιδιά από την Ιταλία έτρωγαν αρκετά μεγάλες ποσότητες κρέατος, λιπαρών και ζάχαρης.
Οπως προέκυψε, οι μικροί εθελοντές που ακολουθούσαν διατροφή παρόμοια με εκείνη των γεωργών πριν από χιλιάδες χρόνια παρουσίαζαν πολύ μικρότερο αριθμό βακτηρίων στο έντερο τα οποία συνδέονται με παχυσαρκία. Εμφάνιζαν παράλληλα πολύ μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών οξέων που προστατεύουν από τις φλεγμονές σε σύγκριση με τα παιδιά από τη Φλωρεντία που ακολουθούσαν μια πιο... δυτικού τύπου, ανθυγιεινή διατροφή. Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Πάολο Λιονέτι εξήγησε ότι τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που «κατοικούν» στο ανθρώπινο έντερο είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό, καθώς βοηθούν στην πέψη των τροφών, προστατεύουν από διαφορετικά παθογόνα και μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών. Χωρίς αυτά τα μικρόβια που κρατούν σε εγρήγορση το ανοσοποιητικό σύστημα, τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, έκζεμα και άλλου τύπου αλλεργίες.
Τα νέα ευρήματα τα οποία δείχνουν ένα νέο πιθανό δρόμο πρόληψης των αλλεργιών είναι άκρως σημαντικά δεδομένου ότι την τελευταία 20ετία ο αριθμός των αλλεργικών ατόμων έχει τριπλασιαστεί και εκτιμάται ότι ένα στα τρία άτομα θα εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας κάποια στιγμή στη ζωή του.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=346870&ct=33&dt=04/08/2010#ixzz0vhDWHKZO