Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ιρανικοί πύραυλοι πάνω από την Ελλάδα


Ζοφερά σενάρια της «Αιγίδας», του νατοϊκού αντιπυραυλικού συστήματος για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σενάρια τρόμου. «Βροχή» εκατοντάδων ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων πάνω και από την Ελλάδα προβλέπει η «Αιγίδα», το νέο νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα που φιλοδοξεί να προστατεύσει ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με...
έμφαση στον άξονα Βουλγαρίας-Τουρκίας Ισραήλ-Μέσης Ανατολής, από μια ενδεχόμενη τέτοιας κλίμακας επίθεση της Τεχεράνης.


Η «Αιγίδα» πρόκειται να ενεργοποιηθεί σύντομα, ακόμη και τον ερχόμενο χρόνο, αφού οι προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων να σταματήσουν το καταγγελλόμενο πρόγραμμα της Τεχεράνης για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων δεν φαίνεται να στέφονται με επιτυχία. Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε πέρυσι τα σχέδιά του σχετικά με την ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος προστασίας, μετά τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη του σχεδίου του προκατόχου του Τζορτζ Μπους για την εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού συστήματος προστασίας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία υποστήριζε ότι πραγματικός του στόχος ήταν η ίδια.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου, που επικαλείται η «Ουάσιγκτον Ποστ», δήλωσαν ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εγκατάσταση ενός στρατηγικής συμμαχίας σταθμού ραντάρ εντοπισμού τέτοιων πυραύλων είτε στην Τουρκία είτε στη Βουλγαρία.
Οι επικριτές ωστόσο του σχεδίου κατηγορούν τον αμερικανό πρόεδρο ότι υπέκυψε στις πιέσεις της Μόσχας και «πούλησε» τους πρώην συμμάχους της Σοβιετικής Ενωσης στην Ανατολική Ευρώπη, στην Πολωνία και στην Τσεχική Δημοκρατία.
Το Πεντάγωνο πάντως φαίνεται να εγκαταλείπει, βάσει πληροφοριών που έχει συλλέξει, τη θεωρία της απειλής από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 5.500 χιλιομέτρων, και να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αληθινή απειλή προέρχεται από τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (1.000-3.500 χιλιόμετρα), που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στη Μέση Ανατολή ή στη Νότια Ευρώπη.
Οι πληροφορίες αυτές, αναφέρουν οι χθεσινοί «Τάιμς», δείχνουν ότι το Ιράν θέλει ακόμη τουλάχιστον πέντε χρόνια για την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Αντίθετα διαθέτει πολλούς με βεληνεκές που φτάνει και τα 1.920 χιλιόμετρα.
Ο νέος σταθμός των ραντάρ θα παρέχει πληροφορίες στα αντιπυραυλικά συστήματα που θα βρίσκονται στα πλοία της «Αιγίδος», στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο. Η ασπίδα της Νότιας Ευρώπης είναι σχεδιασμένη για να συνδεθεί με ένα ήδη εγκατεστημένο σύστημα ραντάρ στο Ισραήλ κι ένα άλλο που έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση στον Περσικό Κόλπο.
Οι Αμερικανοί μιλούν για ένα «εφιαλτικό σενάριο» σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και η Τεχεράνη απαντά με μια «βροχή» συμβατικών πυραύλων εναντίον στρατιωτικών βάσεων τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ στην περιοχή που εκτείνεται από την Τουρκία ως τον Περσικό Κόλπο. nationalpride