Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
Αυστραλία: Φόβοι για ήττα των Εργατικών
Με ήττα απειλείται η Εργατική κυβέρνηση της Αυστραλίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η δημοτικότητα των Φιλελευθέρων σημείωσε άνοδο, σε βαθμό ώστε να υπερκεράσει για πρώτη φορά μετά την αλλαγή στον πρωθυπουργικό θώκο, εκείνη των Εργατικών, με το 44% των ψηφοφόρων διατεθειμένους να ψηφίσουν τους Φιλελεύθερους, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σε σχέση με ένα ποσοστό 37% υπέρ των Εργατικών.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συμφωνία μεταξύ των Εργατικών και των Πρασίνων, τα ποσοστά για τα δύο μεγάλα αντίπαλα κόμματα, διαμορφώνονται στο 50-50%, με το περιθώριο για μια αλλαγή στην κυβέρνηση να ανέρχεται στο 2%, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και ότι η εκλογική μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί.
Το 21% των ψηφοφόρων είναι ακόμη αναποφάσιστοι, ενώ σε ό,τι αφορά προσωπικά στους δύο υποψήφιους των Εργατικών και των Φιλελευθέρων, την νυν πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ και τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ, η πρώτη συγκεντρώνει την προτίμηση του εκλογικού σώματος με το 50% έναντι του 35% για τον δεύτερο. Η πρωθυπουργός προηγείται στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και θεωρείται αποφασιστικότερη, πιο δυνατή και περισσότερο αρεστή από τον αντίπαλό της, ο οποίος φέρεται, ως ηγέτης των Φιλελευθέρων, καλύτερος οικονομικός διαχειριστής και προηγείται επίσης σε θέματα εθνικής ασφάλειας και στην αντιμετώπιση του ζητήματος των παράνομων μεταναστών.
Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν, εξάλλου, τον καταιγισμό των ΜΜΕ με διαφημίσεις των Φιλελευθέρων, που υπερτερούν αριθμητικά σε σχέση με εκείνες των Εργατικών, και εικάζουν ότι η στρατηγική των Εργατικών σε συνδυασμό με την απόφασή τους για επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής τους εκστρατείας την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, συνίσταται σε αντίστοιχο καταιγισμό στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, ώστε να καταφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στους αντιπάλους τους πολύ κοντά στην ημερομηνία των εκλογών, όταν πολλοί ψηφοφόροι θα διαμορφώνουν τελική άποψη για το πώς θα ψηφίσουν.
Οι τελευταίες προεκλογικές δεσμεύσεις της κ. Γκίλαρντ αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες, των οποίων τα τέκνα ηλικίας 16 έως 18 ετών εξακολουθούν να επιμορφώνονται. Σύμφωνα με την πρωθυπουργό, η ρύθμιση αποσκοπεί στο να επιμηκύνει την παραμονή των εφήβων στο σχολείο. Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Γκίλαρντ σκοπεύει να παραχωρήσει περισσότερη διοικητική εξουσία στους διευθυντές των σχολείων, ώστε να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις με τη βοήθεια επικεφαλής επιχειρήσεων εάν το επιθυμούν, για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Αναφορικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Συνασπισμού (Φιλελεύθεροι και Εθνικοί), ο Τ. Άμποτ θα ανακοινώσει, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, την πρόθεσή του να υποχρεώσει το Σέντερλινκ (υπηρεσία υπεύθυνη για τους ανέργους και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα) να λάβει υπ’ όψιν του τις συστάσεις γραφείων ευρέσεως εργασίας σχετικά με μακροχρόνια άνεργους, στους οποίους θα μπορεί να περικόπτει επιδόματα, αν αποδειχθεί ότι δεν αναζητούν ενεργητικά εργασία. Επίσης, ο Συνασπισμός σκοπεύει να περικόψει τα επιμορφωτικά προγράμματα που καταρτίστηκαν επί κυβέρνησης Ραντ, τα οποία θεωρεί ακριβά και αναποτελεσματικά.
Με μια πρόχειρη εκτίμηση της εφημερίδας The Sydney Morning Herald, τα ποσά που προτίθενται να δαπανήσουν τα δύο κόμματα σε αντιστοιχία με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες, ανέρχονται σε 35,5 δισ. δολάρια Αυστραλίας για τον Συνασπισμό και σε 12,64 δισ. δολάρια για τους Εργατικούς. πηγή