Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ

pirireisgrer7654wΣτο ανάκτορο Τοπκαπί, στην Κωνσταντινούπολη το οποίο σήμερα είναι μουσείο,  βρίσκονται αρχαίοι χάρτες που ανήκαν στον Τούρκο καπετάνιο Πίρι Ρέις, ο οποίος, από πειρατής, είχε γίνει ναύαρχος του οθωμανικού στόλου το 1550. Το σωζόμενο μέρος του χάρτη είναι περίπου 90επί 65 εκ. Ο χάρτης του Πίρι Ρέις εμφανίζει τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, τη Γροιλανδία και Ανταρκτική, υπείρους που το 1513 δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι τόσο τέλειος που θα μπορούσε μόνο να έχει γίνει από πολύ τις φωτογραφίες υψηλού ύψους.!!!.
Από τον Πίρι Ρέις ξέραμε τους δύο άτλαντες Μπαχρίγιε της Βιβλιοθήκης του Βερολίνου που δίνουν εκπληκτικά ακριβή στοιχεία για την Ερυθρά θάλασσα και το αρχιπέλαγος της Μεσογείου, αλλά οι χάρτες του Τοπκαπί αποδείχτηκαν πολύ πιο καταπληκτικοί όταν τους εξέτασε ο Αμερικανός μηχανικός ?ρλινγκτον Χ. Μάλλερυ.

Μια από τις επιγραφές προσδιορίζει τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν από τον Πίρι Ρέις: οκτώ χάρτες του Πτολεμαίου, τέσσερις σύγχρονοι (του Ρέις) πορτογαλικοί χάρτες, ένας αραβικός χάρτης της νότιας Ασίας, και ένας χάρτης του Κολόμπου για τα μέρη του νέου κόσμου. Σύγχρονες έρευνες αποκάλυψαν ότι το έδαφος που απεικονίζει ο χάρτης στο νότο του Ατλαντικού Ωκεανού είναι μια απεικόνιση της Ανταρκτικής κάτω από τον πάγο , που προηγείται χρονικώς της ανακάλυψης της ηπείρου το 1820, και υποστηρίζουν ότι η προϊστορική Ανταρκτική έχει αντιγραφεί από αρχαίους χάρτες δεκάδες χιλιάδων, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδων, ετών?.
Το ντοκουμέντο έδειχνε, λόγου χάρη, στην Ανταρκτική, οροσειρές που ανακαλύφτηκαν μόνο το 1952. Και έγραφε και το ακριβές υψόμετρο.
Σύμφωνα με τον Μάλλερυ, τον οποίο - για να πούμε την αλήθεια - πρέπει να πιστέψουμε μόνο βασιζόμενοι στα λόγια του, αυτοί οι χάρτες δίνουν το ακριβές περίγραμμα της δυτικής Αφρικής και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Στα περιθώρια, ο ίδιος ο Πίρι Ρέις είχε σημειώσει τις παρακάτω εξηγήσεις:
Αυτοί οι χάρτες έγιναν σύμφωνα με τα στοιχεία είκοσι άλλων χαρτών και τεσσάρων ναυτικών χαρτών Πορτογάλων θαλασσινών πού δείχνουν το Σίντ, το Χίντ και την Κίνα, καθώς και ενός χάρτη πού έφτιαξε ο Χριστόφορος Κολόμβος. 
Είναι τόσο σωστοί για τη ναυσιπλοΐα στις Επτά θάλασσες όσο και οι χάρτες των χωρών μας. 
Ωστόσο, μαζί με τις τόσο σωστές λεπτομέρειες, τα ντοκουμέντα αυτά περιέχουν και ανεξήγητους εξωφρενισμούς λες και κάποιος θέλησε να δυσκολέψει την ανάγνωσή τους.
Πράγματι, για να διαβαστούν σωστά οι χάρτες, χρειαζόταν ένα είδος σχάρας, την οποία χρησιμοποιούσε ο Πίρι, αλλά που κατέστρεψε πριν θανατωθεί κατά διαταγή του σουλτάνου Σολιμάν Β' επειδή είχε δωροδοκηθεί αδρά για να σταματήσει την πολιορκία του Γιβραλτάρ.
Με τη βοήθεια του Μ. Βάλτερς, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Μάλλερυ βάλθηκε ν' αποκρυπτογραφήσει το ντοκουμέντο και ξανάφτιαξε τη σχάρα που επέτρεψε να γίνει μια εκπληκτική ανακάλυψη: οι χάρτες παρουσίαζαν το ακριβές περίγραμμα των ακτών της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Ανταρκτικής. Και όχι μόνο το περίγραμμα, αλλά και την τοπογραφία του εσωτερικού των χωρών: οροσειρές, κοιλάδες, οροπέδια και κορυφές.
Αντίθετα, η Γροιλανδία φαινόταν σαν τρία νησιά.
Αυστηροί έλεγχοι της αμερικανικής Τάσκ Φόρς 43 για το Διεθνές Γεωφυσικό Έτος, και του εξερευνητή Πώλ-Εμίλ Βικτόρ, σεισμογραφικές βολιδοσκοπήσεις και βυθομετρήσεις με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα της επιστήμης του 20ού αιώνα, επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των χαρτών: οροπέδια, όρη, κορυφές, βρίσκονταν στις σωστές τους τοποθεσίες και η Γροιλανδία βρισκόταν πράγματι πάνω σε τρία μεγάλα ξεχωριστά νησιά. πηγή