Συνεχίστηκε η μείωση του ελλείμματος και τον Ιούλιο
Και τον Ιούλιο συνεχίσθηκε μείωση του ταμειακού ελλείμματος με αποτέλεσμα το επτάμηνο να έχει υποχωρήσει κατά 32,6% στα 14 δις474 ευρώ από 21δις 470 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος:
Αγκάθι τα έσοδα
Το οικονομικό επιτελείο εντείνει τη μάχη για την αύξηση των εσόδων καθώς τον Ιούλιο του 2010, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4,688 δισ. ευρώ από 5,039 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, με πτώση 6,9%.
Στην κορυφή της ατζέντας του Φθινοπώρου εκτός από τα έσοδα είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πάντως να ξεκαθαρίζει για ακόμα μία φορά ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων.
Σφοδρή επίθεση για την πορεία των εσόδων εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση
«Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναχώρηση από την Αθήνα της Τρόικας, τα καινούρια στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος δείχνουν βουτιά στα έσοδα και κατεδαφίζουν έτσι, τους εύκολους πανηγυρισμούς του ΠΑΣΟΚ. 'Ολοι βλέπουν, πλέον, εκτός από την κυβέρνηση, ότι η οικονομία έχει στεγνώσει και δεν μπορεί να προσφέρει άλλους πόρους για την εξυπηρέτηση του ελλείμματος, αν δεν ληφθούν, αμέσως, σοβαρά μέτρα για την ανάπτυξη",δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών η υποχώρηση των εσόδων οφείλεται σε ένα σημαντικό βαθμό σε καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και των εισπράξεων φόρων στην περιουσία, που θα εισπραχθούν στο επόμενο διάστημα αλλά και στην απεργία των τελωνειακών. Όπως εκτιμούν, η πορεία των εσόδων θα είναι επιταχυνόμενη τους επόμενους μήνες και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων μέτρων.
Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την αύξηση των έμμεσων φόρων εκτός του ότι πλήττει κυρίως τους κοινωνικά αδύναμους, δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα τα οποία τον μήνα Ιούλιο έχουν, κυριολεκτικά, καταρρεύσει -υποχωρώντας κατά 6,9% σε ταμιακή βάση- και γενικά υστερούν κατά πολύ έναντι των προϋπολογισθέντων, σχολίασε ο Συνασπισμός.
Την ίδια ώρα σε αρνητική τροχιά συνεχίζουν να κινούνται βασικοί τροφοδότες της ανάπτυξης. Στο 5μηνο του έτους η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε 22,4%, στο εξάμηνο βιομηχανική παραγωγή 5,8% ενώ στο 12μηνο Ιουλίου 09 -Ιουλίου 10 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,8% .
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ