Η εσωτερική τρομοκρατία στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά το 2009 μετά τις ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου του 2008, τονίζει η φετινή ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, η οποία στο κεφάλαιο για την Ελλάδα τονίζει ότι στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς σημειώθηκαν περισσότερα από 430 περιστατικά ασφάλειας - τα οποία ορίζονται ως περιστατικά που περιλαμβάνουν εμπρησμούς, και επιθέσεις με εκρηκτικά, αλλά και επιθέσεις με τη χρήση μικρών όπλων και χειροβομβίδων - πολύ περισσότερα από αυτά που είχαν καταγραφεί σε κάθε ένα από τα προηγούμενα 20 έτη.
Εξτρεμιστές στόχευαν όλο και περισσότερο επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ στις επιθέσεις υπήρξε αυξημένη χρήση στρατιωτικών όπλων.
Η αριστερή εσωτερική τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» ανέλαβε την ευθύνη για πυροβολισμούς αστυνομικών και επιθέσεις με βόμβες σε επιχειρηματικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών που σχετίζονται με τις ΗΠΑ και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έγινε στόχος με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 2 Σεπτεμβρίου.
Μια άγνωστη μέχρι πρότινος οργάνωση, η «Σέχτα Επαναστατών», αναδείχθηκε στη
διάρκεια της χρονιάς για να αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις κατά της αστυνομίας και άλλων στόχων, συμπεριλαμβανομένου και του μόνου θανάσιμου κτυπήματος που σημειώθηκε στη διάρκεια του έτους, τη δολοφονία, στις 17 Ιουνίου, αξιωματικού της αστυνομίας ο οποίος φυλούσε έναν μάρτυρα κατηγορίας της κυβέρνησης.
Στις 27 Οκτωβρίου άγνωστοι κτύπησαν το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής χρησιμοποιώντας ΑΚ 47, και τραυμάτισαν σοβαρά έξι αστυνομικούς και έναν πολίτη.
Δυο οργανώσεις, η «Αντάρτικη Ομάδα Τεροριστών» και η «Συνομωσία των Πυρήνων της
Φωτιάς», ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη για την επίθεση στην Εθνική Ασφαλιστική, στις 27 Δεκεμβρίου.
Οι εφέσεις οκτώ καταδικασθέντων μελών της «17 Νοέμβρη» εξετάσθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Οκτώβριο. Οι δημόσιοι κατήγοροι προέτρεψαν το Δικαστήριο να διατηρήσει τις καταδίκες, αλλά εισηγήθηκαν να εξετασθεί η μείωση των ποινών για δυο από τους καταδικασθέντες.
Στις 3 Δεκεμβρίου, ένα εφετείο ακύρωσε τις καταδίκες τριών μελών του «ΕΛΑ» οι οποίοι το 2004 είχαν αρχικά καταδικασθεί σε 25 χρόνια κάθειρξη ο καθένας για τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 1994, 48 απόπειρες δολοφονίας με βόμβα, και 42 βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες επίθεσης, αν και είχαν αφεθεί ελεύθεροι για λόγους υγείας και άλλους λόγους, εν αναμονή εφέσεων σε διαφορετικές αποφάσεις το 2005 και το 2006.
Στη διάρκεια της χρονιάς αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί επιτέθηκαν σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, κατοικίες πολιτικών, και άλλους «ιμπεριαλιστικούς-καπιταλιστικούς» στόχους με βόμβες μολότοφ και άλλα μέσα.
Καθώς οι επιθέσεις αυτές συνήθως πραγματοποιούνταν μετά τις ώρες εργασίας, λίγα άτομα τραυματίσθηκαν σοβαρά, και δεν υπήρξαν νεκροί. Αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν στόχο.
Στις 10 Ιανουαρίου μια ομάδα διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης που πετούσαν πέτρες, προκάλεσε καταστροφές στην αμερικανική πρεσβεία στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα.
Η Ελλάδα αποτελεί όλο και περισσότερο σημείο εισόδου στην ΕΕ για παράνομους μετανάστες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, και υπήρξε ανησυχία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα, ειδικότερα μέσω του Αιγαίου, αυξήθηκε δραματικά το 2008 και το 2009.
Περισσότεροι από 100 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες ετησίως συνελήφθησαν. Μισοί από αυτούς προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι ελληνικές Αρχές συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Κοντέινερς, και συνεργάσθηκαν με Αμερικανούς αξιωματούχους στην ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και στην εκπαίδευση Ελλήνων αξιωματικών στους τομείς της ασφάλειας και του ελέγχου των συνόρων όπως και μελών του δικαστικού κλάδου. Η Ελλάδα συνέχισε τη συμμετοχή της στη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν, προσφέροντας μηχανικούς και άλλες δυνάμεις υποστήριξης.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=347194&dt=05/08/2010#ixzz0vnNgy0QU