Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

«Φταίνε οι πολιτικοί» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ο πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας έκανε λόγο για μια «Ελλάδα που έγινε Δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία» και κάλεσε το κράτος, «τον μεγαλύτερο παραβάτη», να εφαρμόσει πρώτο τους νόμους και να αποδείξει ότι « η ισονομία ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς
Αυστηρή κριτική στην πολιτική τάξη, στην οποία απέδωσε την «κύρια ευθύνη για την ελληνική παρακμή», αλλά και σε όσους εκφράζουν την διαμαρτυρία τους «με συντεχνιακό αυτισμό», άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του, νωρίτερα σήμερα, για την 36η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας έκανε
λόγο για μια «Ελλάδα που έγινε Δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία» και κάλεσε το κράτος, «τον μεγαλύτερο παραβάτη», να εφαρμόσει πρώτο τους νόμους και να αποδείξει ότι « η ισονομία ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς
Ο κ. Παπούλιας, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, εκπροσώπων της Ιεραρχίας, του επιστημονικού και ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και δεκάδων αντιστασιακών και διακεκριμένων φοιτητών και νέων επιστημόνων, έκανε λόγο για μια «Ελλάδαπου έγινε Δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία» και κάλεσε το κράτος, «τον μεγαλύτερο παραβάτη», να εφαρμόσει πρώτο τους νόμους και να αποδείξει ότι « η ισονομία ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς, ότι οι προβλέψεις τουΣυντάγματος δεν είναι κενό γράμμα, ότι τα οικονομικά βάρη κατανέμονται δίκαια, ότι η παιδεία και η υγεία δεν προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους». Τότε μόνο, «παρά την κρίση και την φτώχεια που αναπόφευκτα πλήττει μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο», σημείωσε.

«Η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαρύνει κυρίως την πολιτική τάξη που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις και η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της, αλλά στον πυρήνα της δίκαιη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η διαμαρτυρία είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, όχι όμως όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία» και καλώντας την ελληνική πολιτική τάξη «να κάνει τη δημοκρατία να λειτουργήσει, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με αλλαγές που δεν έγιναν για δεκαετίες, στις οικονομικές και διοικητικές δομές, στη σκέψη και στις στάσεις ζωής».

Ο κ.Παπούλιας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση επισημαίνοντας ότι «με το ξέσπασμά της έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για τηνελληνική δημοκρατία, αυτός που ξεκίνησε το 1974». Τόνισε δε ότι παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, «η διοίκηση δεν εκσυγχρονίστηκε, οι σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος παρέμειναν πελατειακές, το κράτος δικαίου δεν αναπτύχθηκε επαρκώς, στην ελληνική κοινωνία επικράτησαν νοοτροπίες κοντόθωρες και καταστροφικές». «Η Ελλάδα έγινε δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δεν μπορέσαμε, παρά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, να φτιάξουμε μια υγιή και ευρεία παραγωγική βάση για τη χώρα ούτε δομές διαφανούς διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας», τόνισε ο Πρόεδρος, αλλά χαρακτήρισε «κίνηση πανικού απέναντι στην ανεξέλεγκτη ισχύ των χρηματαγορών και των κερδοσκόπων» την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού μοντέλου.

«Η ΕΕ θα πληρώσει τη μέχρι τώρα αδιαφορία της για την πορεία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος», είπε ο κ. Παπούλιας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ένωση «θα ξεπεράσει την κρίση γιατί οι οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της είναι επαρκείς και τα κοινά συμφέροντα των λαών της ισχυρά». Η νέα γενιά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα υποφέρει περισσότερο από όλους, καθώς «της παραδίνουμε μια χώρα που έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας» και υπογράμμισε ότι «το λιγότερο που της οφείλουμε είναι να της διασφαλίσουμε καλύτερη παιδεία, ένταξη στην παραγωγή, να της δώσουμε προοπτική και επομένως, να δώσουμε προοπτική στη χώρα».

Λιτή  εκδήλωση 
Η φετινή Γιορτή εξελίχθηκε κατά το περυσινό, λιτό πρότυπο, με τους προσκεκλημένους να προσέρχονται στην μεγάλη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου και όχι στους κήπους, χωρίς εδέσματα και ζωντανή ορχήστρα, καθώς, όπως έχει επισημάνει ο ίδιος ο κ. Παπούλιας, «οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασυμβίβαστες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινωνικό αίσθημα και προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου». Στο Προεδρικό Μέγαροπαρευρέθηκε σήμερα το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Αρχηγός τηςΑξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, οι αρχηγοί των κομμάτων εκτός της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, εκπρόσωποι της Ιεραρχίας, του επιστημονικού και του οικονομικού κλάδου, βουλευτές, ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι.

Στο επίκεντρο βρίσκονταν για μία ακόμη φορά οι αγωνιστές της αντίστασης στην δικτατορία, ενώ φέτος προσεκλήθησαν και διακεκριμένοι φοιτητές και νέοι επιστήμονες. Προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ακόμη ο Ραφαήλ Παπαδόπουλος, ο μαθητής με κινητικά προβλήματα που σημείωσε την υψηλότερη επίδοση στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο «πρώτος των πρώτων», ο οποίος, κατά δήλωσή του, σκοπεύει να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και να επιδιώξει καριέρα πολιτικού.
Κυρίαρχο θέμα στα «πηγαδάκια» των παρευρισκομένων ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Παπούλια, ο οποίος περιέγραψε χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας, επισήμανε την ανάγκη το κράτος να δώσει πρώτο το παράδειγμα στους πολίτες και επεφύλαξε ιδιαίτερη μνεία στη νέα γενιά, η οποία, όπως είπε, επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης και για την οποία πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει, «για να δώσουμε προοπτική στη χώρα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ακόμη «κίνηση πανικού» την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ΕΕ θα πληρώσει την μέχρι τώρα αδιαφορία της, αλλά θα ξεπεράσει την κρίση, γιατί οι οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της είναι επαρκείς και τα κοινά συμφέροντα των λαών της ισχυρά».
Μαθητές και φοιτητές στη Γιορτή
Ιδιαίτερα τιμητική θεώρησαν την πρόσκλησή τους στη σημερινή Γιορτή για την 36η Επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας οι 12 διακεκριμένοι μαθητές, φοιτητές και νέοι επιστήμονες που παρευρέθησαν στο Προεδρικό Μέγαρο κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Με τη σεμνή τους παρουσία οι νέοι αυτοί εκπρόσωποι της μαθητικής, φοιτητικής και επιστημονικής νεολαίας της χώρας μας συνομίλησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και τους συνεχάρη, τον καθένα ξεχωριστά, για τις διακρίσεις τους εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. πηγή