Αντιφατικές στρατηγικές χαράσσουν τα κόμματα εξουσίας εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του προσεχούς Νοεμβρίου στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αιρετούς επικεφαλής, στους οποίους επιφυλάσσεται ρόλος «μικρού πρωθυπουργού». Η κυβερνητική παράταξη που προτάσσει τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του σχεδίου «Καλλικράτης», με το οποίο καθιερώθηκε ο θεσμός του εκλεγμένου περιφερειάρχη, προσανατολίζεται να ρίξει στη μάχη της κάλπης πολιτικά στελέχη.
Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στην ψήφο των πολιτών, επιλέγει μέχρι στιγμής στην πλειονότητα των περιφερειών «αυτοδιοικητικά» πρόσωπα, δίνοντας «χρίσματα»- ή «πολιτική στήριξη» κατά την ορολογία της εποχής- σε εν ενεργεία «γαλάζιους» νομάρχες.
Αν και μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» τόσο για την Ιπποκράτους όσο και για τη Ρηγίλλης αποτελεί η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, που είναι η πολυάνθρωπη Αττική, στην οποία θα δοθεί η πιο κρίσιμη αναμέτρηση, δεν είναι μικρότερο το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν και για τις υπόλοιπες περιφέρειες. Αλλωστε το «χρώμα» που θα έχει ο εκλογικός χάρτης το βράδυ της Κυριακής 7ης Νοεμβρίου, αλλά, κυρίως, της επαναληπτικής εκλογής που θα γίνει μια εβδομάδα αργότερα εκεί όπου κανείς υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει το 50% από τον πρώτο γύρο, θεωρείται καθοριστικό για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις.
Δεκατρείς μήνες μετά τις βουλευτικές κάλπες του Οκτωβρίου 2009, τα αποτελέσματα των οποίων αποτελούν τον γνώμονα με τον οποίο τα κόμματα καταστρώνουν τα σχέδιά τους, αναμένεται να καταγραφούν με τον πιο έγκυρο τρόπο οι προθέσεις του εθνικού εκλογικού σώματος στις δεκατρείς περιφέρειες.
Στο ΠαΣοΚ, το οποίο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε αποσπάσει προβάδισμα σε όλες τις περιφέρειες- το μεγαλύτερο με 32,59% στην Κρήτη και το μικρότερο με 1,38% στην Πελοπόννησο-, επιδιώκουν με τις επιλογές των προσώπων που θα κάνουν να διατηρηθεί το «πράσινο» χρώμα παντού. Και αν και επισήμως υποστηρίζουν ότι θα είναι ικανοποιημένοι με την επικράτηση σε περισσότερες από τις μισές περιφέρειες, υπό την προϋπόθεση βεβαίως να είναι μέσα σε αυτές και η Αττική, οι ελπίδες τους είναι για διψήφιο αριθμό εκλεγμένων περιφερειαρχών που θα έχουν τη στήριξή τους.
Στη Νέα Δημοκρατία τρέφουν ελπίδες για νίκη των υποψηφίων τους σε επτά περιφέρειες. Θεωρούν ότι μπορεί να ανατρέψουν εύκολα τους εκλογικούς συσχετισμούς του 2009 σε τρεις περιφέρειες που οι αποστάσεις με το ΠαΣοΚ ήταν μικρές: στην Κεντρική Μακεδονία (όπου η κυβερνητική παράταξη είχε τη χαμηλότερη επίδοση), στην Πελοπόννησο (όπου κατεγράφη η μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων) και στη Δυτική Μακεδονία (όπου η ΝΔ κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό). Δηλώνουν επίσης αισιόδοξοι για τις αναμετρήσεις στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Αιγαίο και στα Ιόνια Νησιά, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν «ντέρμπι» στον δεύτερο γύρο με καθοριστική την ψήφο των κομμάτων της Αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ που έχει υψηλές επιδόσεις σε αυτές τις περιφέρειες, όπως και στην Αττική. Στις δυνάμει διεκδικούμενες περιφέρειες εντάσσουν, εξάλλου, την Ηπειρο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (λόγω της ευκόλως μετακινούμενης μουσουλμανικής ψήφου), καθώς και τη Στερεά Ελλάδα, αν και στις δύο τελευταίες το 2009 οι διαφορές υπέρ του ΠαΣοΚ υπερέβαιναν τον εθνικό μέσο όρο που ήταν 10,44% (43,92% έναντι 33,48%).
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=347553&dt=08/08/2010#ixzz0w5ZIrKkD