«Πολλοί άνθρωποι μας έλεγαν, μα τι ψάχνετε ακόμα; Τι θέλετε ακόμα να μάθετε διότι είχαμε μελετήσει ήδη πολλά πράγματα»,δηλώνει ο Άλμπερτ Τζίνγκ από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία στην πόλη Μπότσεν της Ιταλίας, όπου είναι το μουσείο με τον Ότζι. Είναι επικεφαλής του τμήματος που ασχολείται με τις μούμιες.
«Ήταν ένα από τα καίρια ερωτήματα τι θα γίνει εάν καταφέρουμε να αποκωδικοποιήσουμε το DNΑ του. Και τώρα μπορούμε πράγματι να απαντήσουμε σε ένα σωρό ερωτήματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είμαι ενθουσιασμένος», τονίζει ο Άλμπερτ Τζίνγκ.
Για τους επιστήμονες είναι σημαντικό να μάθουν εάν για παράδειγμα μπορούσε ήδη το στομάχι του να ανεχθεί το γάλα γιατί κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για την εξέλιξη του ανθρώπου.
Πληροφορίες και για το διαβήτη…
Η Άννα Στόουν, είναι ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ και μελετάει το θέμα ήδη από την εποχή που ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια. Την εποχή εκείνη όμως η τεχνολογία γύρω από την ανάλυση του DNΑ δεν ήταν τόσο εξελιγμένη, όσο σήμερα: «Είναι ένα δείγμα που μπορεί να μας φανεί σημαντικό και για τη σύνθεση του πληθυσμού. Διότι για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα χρειαζόμαστε εικοσιπέντε με πενήντα άτομα».
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο ο Ότζι, ηλικίας 5.300 ετών μπορεί να λύσει απορίες σχετικά με την εξέλιξη του διαβήτη στον άνθρωπο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και στην καλύτερη αντιμετώπισή του στο μέλλον.
Ο Ότζι βρέθηκε στις Άλπεις, σε υψόμετρο 3.200 μέτρων. Το παγωμένο σώμα έδωσε στους αρχαιολόγους μια πληθώρα νέων στοιχείων για τη ζωή στο τέλος της Νεολιθικής Εποχής, από το 3300 έως το 3100 π.Χ.
Ήταν ντυμένος με δερμάτινα ρούχα, κουβαλούσε ένα τόξο, βέλη, καθώς και ένα χάλκινο τσεκούρι. Ήταν 46 ετών, με ύψος περίπου 1,60 μ. είχε γαλάζια μάτια και σγουρά, καστανά μαλλιά.
DW / DPA / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου / dw